In werkgeluk

Mooi werk is mensenwerk

 

‘’Nu zit ik op mijn plek’’, liet een interne adviseur weten. “Ik voel me weer uitgedaagd en krijg alle vertrouwen. Ik ben een ander mens geworden.”Na de lancering van onze site ‘MooiWerk’ hebben we diverse klanten en relaties gevraagd naar hun mooiste werkervaring. We kregen veel reacties.

 

Persoonlijke ervaringen

Waardevol om persoonlijke ervaringen over mooiste werkervaringen te delen. Verhalen van diverse mensen in diverse rollen in hun werk. Zo zei een manager in de zorg: “Ik voel nu weer de ruimte en kan mijn eigen bevlogenheid en expertise kwijt. Ik weet weer waar ik het voor doe. “ Een projectleider in de bouw benadrukte: “Tijdens mijn eerste baan had ik een leidinggevende die mij echt serieus nam. Ik dacht toen dat dat normaal was, maar zie nu hoe belangrijk zo’n eerste ervaring is.”

‘’Iets nieuws toevoegen, iets wat je gemaakt hebt en weer kunt doorgeven en delen,’’ verwoordde een senior consultant. ‘’Na het moment dat wij in het managementteam naar elkaar gingen luisteren, leken we in staat de focus te verleggen naar onze gezamenlijke opdracht. Dat omslagmoment vergeet ik nooit weer”, aldus een directielid van een gemeente.

 

ABC

Ik ontdekte dat in deze verhalen, zonder uitzondering, de bekende zelfdeterminatietheorie en het ABC-model van Deci en Ryan terug te vinden waren. Allereerst bleek maar weer dat Autonomie, de ruimte en vrijheid ervaren om zelf keuzes te maken in je werk, heel hoog in het vaandel staat. Maar ook hoe belangrijk het gevoel van verBinding met anderen is, onderdeel uitmaken van een gemeenschap, erbij horen.  En tot slot: hoe prettig en belangrijk is het om jezelf als Competent te ervaren, te doen waar je van houdt en waar je plezier in hebt.

 

 

Leiderschapsvraag

Mooi werk vraagt om leiderschap op ‘ik’, ‘wij’ en de ‘taak’. Hoe stuur jij op deze basisbehoeften in jouw werk? Ervaar jij autonomie, verbinding en competentie in je huidige werk? Hoe sta jij aan je eigen stuur in je ontwikkeling?

 

Mijn gedachten schieten naar vorige week. Onze zoon kwam stralend thuis na zijn eerste echte stagedag. Hij wil dit de rest van zijn leven blijven doen, zegt ie vastberaden. Hij heeft aardige collega’s en medestagiaires die het vak ook nog moeten leren. Verbinding. Hij kreeg een compliment van de stagebegeleider op iets wat hij had gemaakt. Gevoel van competentie. En, hij mocht zijn werk in zijn tempo en met eigen inbreng verrichten. Autonomie. Een goed begin van mooi werk.

Karin Seisveld